«Οι γονείς μου μιλάνε για κάποιο θέμα και μόλις τους πλησιάζω σταματάνε να μιλάνε γι’ αυτό που μιλούσαν πριν και στη συνέχεια μπροστά μου λένε βλακείες» μου είπε πριν λίγες ημέρες ένα παιδί εννέα ετών! Οι γονείς πολλές φορές κρύβουν την αλήθεια για την οικονομική κατάσταση της χώρας και κατά συνέπεια της οικογένειας από τα παιδιά.
Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από τους γονείς την αλήθεια, χωρίς πολλές λεπτομέρειες και να εξηγούν τυχόν απορίες τους με τον ανάλογο για την ηλικία τους τρόπο. Ο διάλογος για το θέμα πρέπει να ενισχύεται από τους γονείς και όχι να αποφεύγεται όταν βέβαια υπάρχει επιθυμία από τα παιδιά για διάλογο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Νεύρα, φωνές και ένταση μέσα στο σπίτι χωρίς τα παιδιά να αντιλαμβάνονται την αιτία όλου αυτού του κακού. Οι γονείς προβληματισμένοι για τα οικονομικά και αγχωμένοι για τις οικονομικές υποχρεώσεις στις οποίες πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν έρχονται σπίτι με υπέρμετρη αγωνία για την όλη οικονομική κατάσταση.
Σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις οι γονείς πρέπει να βρίσκουν τρόπο να εκτονώνονται και να τροφοδοτούνται με ψυχραιμία και υπομονή. Αν αισθάνεστε προβληματισμένοι καλύτερα είναι να μιλήσετε στα παιδιά γι’ αυτό. Όταν τα παιδιά δεν ξέρουν τι συμβαίνει αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ψυχική τους υγεία.
Η ερώτηση που έκανα στη δεκάχρονη φίλη μου ήταν πώς περνάει με την οικογένειά της τα απογεύματα τον τελευταίο καιρό. Η απάντηση ήταν ότι τις τελευταίες ημέρες (σχεδόν μήνα όπως μου είπε) οι γονείς της βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση, ειδήσεις από όλα τα κανάλια, με αποτέλεσμα ή να βλέπει κι αυτή ή να παίζει μόνη της. Μάλιστα μου τόνισε ότι οι γονείς της όταν μια μέρα έβλεπαν τηλεόραση είπαν ότι θα πεινάσουμε.
Στις ημέρες μας η τηλεόραση τρομάζει εμάς τους ενήλικες….φανταστείτε λοιπόν τι τρόμο μπορεί να προκαλεί στα παιδιά! Η ενημέρωση είναι απαραίτητη και επιθυμητή. Ωστόσο προσπαθείτε να παρακολουθείτε τα δρώμενα όταν τα παιδιά απουσιάζουν ή έχουν μια σημαντική ασχολία, όπως η μελέτη για το σχολείο.
Ο πανικός και ο φόβος είναι κακοί συνοδοιπόροι. Δυστυχώς όταν νιώθουμε πανικοβλημένοι και φοβισμένοι οδηγούμαστε σε αποφάσεις που αλλάζουν γρήγορα και έντονα τη ζωή μας! Δυστυχώς όμως μαζί με τη ζωή των ενηλίκων αλλάζει και η ζωή των παιδιών.
Καλό είναι πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινότητα των παιδιών αρχικά να συζητήσετε μαζί τους αναλυτικά τις αλλαγές και για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Για παράδειγμα, μια οικογενειακή συνάντηση όπου κάθε μέλος της οικογένειας θα σταματήσει μια δραστηριότητα για να εξοικονομηθούν χρήματα στην οικογένεια θα ήταν αρκετά βοηθητική για όλα τα μέλη της οικογένειας! Είναι σημαντικό ωστόσο οι γονείς να θυμούνται ότι όσες λιγότερες είναι οι αλλαγές στο βασικό πρόγραμμα των παιδιών τόσο καλύτερα για τα παιδιά.
Πολλές είναι οι φορές που τα παιδιά ξέρουν αρκετά καλά να κρύβουν τα συναισθήματά τους από τους γονείς και να μη μιλούν σε κανένα άτομο για αυτά που νιώθουν. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται το κλίμα που υπάρχει μέσα στην οικογένεια και αγχώνονται όταν καταλαβαίνουν ότι οι γονείς στενοχωριούνται. Εκείνο που πληγώνει περισσότερο τα παιδιά είναι ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς τους.
Γονείς παρατηρείστε εντονότερα τη συμπεριφορά των παιδιών σας αυτό το δύσκολο οικονομικά χρονικό διάστημα και προσπαθήστε να μιλάτε περισσότερο με τα παιδιά σας. Αν αντιληφθείτε συμπεριφορές που δεν υπήρχαν πριν συζητήστε με το παιδί σας και προσπαθήστε να καταλάβετε την πραγματική αιτία του άγχους του.
Η έλλειψη ρευστότητας και γενικότερα οι οικονομικές δυσκολίες των ημερών μας, μας κάνουν και εμάς τους ενήλικες να χάνουμε την ελπίδα μας μεταφέροντας έτσι και στα παιδιά μας ένα μήνυμα απαισιοδοξίας. Ξεχνάμε ότι έχουμε την οικογένειά μας που μας αγαπά και μας στηρίζει και πως το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Εκμηδενίζουμε τις ικανότητες μας και τη δύναμή μας και θεωρούμε ότι είμαστε ήδη ηττημένοι.
Γονείς υψώστε το ανάστημά σας και σκεφτείτε τα χειρότερα! Περάστε το μήνυμα στα παιδιά σας ότι εσείς θα προσπαθήσετε όσο περισσότερο μπορείτε για να αντιμετωπίσετε τη δύσκολη κατάσταση και τονίστε τη σημασία του δεσμού της οικογένειας! Στηρίζεστε ο ένας στην πλάτη του άλλου και έχετε περισσότερη δύναμη! Η ζωή σας μπορεί και να αλλάξει η ψυχή σας όμως όχι!
Μέσα από ένα κακό γεγονός ή μια άσχημη εμπειρία πάντα υπάρχει και ένα ηθικό δίδαγμα!
Τα παιδιά σας μπορούν να μάθουν ότι στη ζωή δεν πρέπει να τα έχουμε όλα δεδομένα. Να χαιρόμαστε με αυτά που έχουμε και να μην είναι αυτοσκοπός μας το χρήμα γιατί όπως ξέρουμε όλοι τα λεφτά δεν φέρνουν από μόνα τους την ευτυχία! Είναι ευτυχία να ξέρουμε να μοιραζόμαστε, να συμπονούμε περισσότερο τον άλλο και να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας! Η σπατάλη δεν οδηγεί στην ευτυχία!
Θυμηθείτε: Κάποια μέρα ίσως τα οικονομικά της χώρας μας να είναι καλύτερα και η ψυχική μας υγεία να έχει….χρεοκοπήσει!